Pro doplnění minerálů – dříve se pole hnojila chlévskou mrvou, byl to známý koloběh zvířecího trusu s obsahem mnoha živin pro rostliny. Nebylo nutné zvyšovat zemědělské výnosy, na planetě Zemi žilo ještě v 18. století tolik obyvatel, že je nebyl problém uživit běžnými tradičními postupy. S příchodem průmyslové revoluce se však začal prudce zvyšovat počet obyvatel, který dnes např. v České republice několikanásobně převyšuje optimální stav, tedy 12 obyvatel na čtvereční kilometr.
Za socialismu se u nás začalo s intenzivní zemědělskou velkovýrobou, pole se hnojila umělými hnojivy (např. NPK) a v nich se ovšem pozapomnělo na některé prvky, např. na hořčík. Tento způsob nešetrného hnojení se praktikuje dodnes a tak není s podivem, že např. ovoce a zelenina v supermarketech obsahuje pouze třetinu hořčíku ve srovnání s plody vypěstovanými před 30 lety. Kelp tablety https://www.nakliceno.cz jsou vhodný způsob, jak chybějící minerály doplnit, některé z nich ve vyčerpané zemědělské půdě ani nenajdete. Zároveň je zdrojem dobře vstřebatelného organického jódu.
K namáčení luštěnin, do polévek, omáček – využitelnost mořských řas je velmi široká a pestrá, dobrou službu vám prokážou zpravidla v tekutých složkách, hodí se i pro namáčení luštěnin právě pro doplnění chybějících minerálů. Velkou zbraní řasy kelp je zásadotvornost, tedy pomoc při vyrovnání negativního vlivu kyselinotvorných potravin, jako je např. cukr či bílá mouka. Pečivo z bílé mouky a sladkosti však raději omezujte a nahrazujte postupně celozrnnými výrobky. Namísto sušenek a oplatek si raději dopřejte třeba hrst oříšků s rozinkami.
Pro zvířata – překyselením mohou trpět i domácí zvířata, pokud jim nedopřejeme prémiová krmiva. Mnoho lidí totiž stále krmí např. psy a kočky nevhodnými granulemi s obilovinami a nežádoucími přidanými látkami, jde především o levnější výrobky. Pokud nechcete, aby vaše zvířata strádala, dopřejte jim kvalitnější granule a přidávejte do potravy i řasu kelp. Budou vitálnější, zlepší se jim srst, kvalita chrupu, a samozřejmě i celkový metabolismus.