1. Máte maso a zeleninu na stejné desce
Vyhněte se kontaminaci pomocí samostatných řezacích desek pro maso, drůbež a zeleninu. Zvažte systém barevného označení – používejte například pouze červenou desku pro syrové maso a zelenou pro zeleninu. Pokud dáváte přednost dřevěným řezacím deskám, můžete je označit s malým kouskem izolační pásky, která bude držet i pod vodou.
2. Pracujete na kluzké desce
Ušetřete si čas a prsty – tím, že zajistíte svou desku před začátkem sekání. Kupte řezací desku s úchyty nebo umístěte vlhký papírový ručník pod prkénko. (Přeskočte kuchyňskou utěrku – příliš silná nebo nerovná vrstva způsobí, že se vaše deska otočí.)
3. Užíváte nesprávnou velikost
Stejně jako příliš malé koberce podrývají vzhled obývacího pokoje, totéž mohou způsobit kuchyňská prkénka v kuchyni. Dejte si dostatek místa při krájení, abyste zabránili škrábancům. Aby se ujistil, že je vaše prkénko dostatečně velké, umístěte nůž diagonálně přes něj. Pokud je délka nože delší než řezná deska, zvětšete ji; plocha desky by měla být o pár centimetrů větší než nůž.
4. Mytí v myčce na nádobí
Ať už jsou ze dřeva či plastu, prkénka by neměly jít do myčky nádobí, kde jsou dlouhodobě vystaveny účinkům tepla a vody, což může způsobit deformaci a praskání. Namísto toho vyčistěte řezné desky v horké mýdlové vodě a chcete-li (například po zpracování surového masa), namočte desku do roztoku z 1 dílu octa a 4 dílů vody.
5. Neudržuje své dřevěné prkénko
Po častém mytí mohou dřevotřískové desky začít uschnout. Používejte olej bezpečný pro potraviny (nazývaný také kapalný parafín) nebo včelí vosk. Oba pomohou zabránit absorpci vody.
6. Řežete na skle nebo mramoru
Tyto řezací desky jsou čistě dekorativní: Jejich materiály budou otupovat vaše nože neuvěřitelnou rychlostí. Navíc jsou opravdu kluzké.
7. Používáte bambus
Bambus je mnohem těžší než dřevo, což znamená, že se váš nůž rychleji otlačí. Pokud dáváte přednost bambusu dřevu z ekologických důvodů, investujte do nožové oceli pro rychlé domácí ostření.
8. Hromadíte své staré řezací desky
Jakmile se na vašich řezacích prkénkách vytvářet hluboké drážky nebo zahloubení, které je těžké vyčistit – a ve kterých snadnou mohou bakterie přežít – je na čase je nahradit.